ESF+

Euroopa Sotsiaalfond+ (edaspidi ESF+) vahenditega rahastatakse maapiirkonnas tegutsevate
kohalike tegevusrühmade juhitud kohaliku arengu ühisstrateegiate elluviimist. Toetusega
rahastatakse ühisstrateegia tegevusi, mis aitavad kaasa:
1) pikaajalise hoolduse teenuste kättesaadavuse ja kvaliteedi parandamisele ning
hoolduskoormuse leevendamisele;
2) inimväärikuse tagamisele, sealhulgas vaesuse vähendamisele ja sotsiaalse kaasatuse
suurendamisele

Meedet rakendatakse MTÜ Arenduskoda piirkonnas järgmistel põhjustel:

  • LEADER tegevusrühmadel avanes võimalus kaasata oma piirkonna arendamisse ka Sotsiaalfondi+ vahendid, mis aitab maapiirkonnas oluliselt kaasa elanike aktiviseerimisele ning sotsiaalsele suhtlemisele. Meede aitab kaasata sihtgruppe fokusseeritult, kes tavameetmete rakendamisel ehk kõrvale kipuvad jääma (noored, puuetega inimesed, eakad, ka muukeelsed inimesed).
  • Kui meie tänane sotsiaalvaldkonna teenuste süsteem katab ära eelkõige põhivajaduste rahuldamise, siis muude funktsioonidega praktiliselt ei tegeleta või toimub see isetekkeliselt ja kaootiliselt. Näiteks vabatahtlikud seltsilised on hea võimalus tuua hoolekandesse just tegevusi, mis aitavad eakal olla liikuvad, õppida ja arendada ennast. Kui mõelda kogukondadele, siis kogukonnad koos oma vabatahtlikega saavad aidata abivajavatel inimesel hoida ja luua uusi suhteid ning pakkuda võimalusi panustada (ehk inimene saab tunda, et on vajalik, et ta kuulub kuhugi).
  • Sotsiaalse ettevõtluse näidete ja tegevuste tutvustamine ning teadvustamine kogukondades. Sotsiaalne ettevõte on organisatsioon, mis tahab pakkuda leevendust või lahendust mõnele ühiskonna kitsaskohale. Seda teeb sotsiaalne ettevõte oma toodete-teenuste müügi abil. Sotsiaalne ettevõte tegutseb mingi konkreetse ühiskondliku eesmärgi saavutamise nimel, kasutades selleks ettevõtlusega teenitud tulu. Seeläbi sõltutakse vähem annetajate kõikuvatest panustest, projektirahastuse ebastabiilsusest ja enda tegevus ehitatakse üles erinevatele ärimudelitele. Vahest igapäevaselt end sotsisaalseks ettevõtteks ei mõeldagi ja seda tegutsemise viisi polegi vaja kuskil eraldi registreerida, kuid nendele organisatsioonidele, kes proovivad enda tegutsemise aluseid lahti mõtestada ja paremini sihte seda ja suuremat muutust luua, võib see olla üks tee ja võimalus.
  • Kogukondlik lähenemine probleemide/kitsaskohtade lahendamisel on parim viis saada toetatud ja hoitud võimalikult kodulähedasel viisil. Läbi väikeste, lihtsate ja kaasavate tegevuste on võimalik teha ära suuri asju.

Meedet rakendatakse läbi väikeprojektide ehk vihmavarju-tüüpi projektide, milledele kuulutab taotlusvoorud välja MTÜ Arenduskoda. Peale väikeprojektide vooru, tegevuskava ja eelarve kontrolli hinnatakse projektid hindajate poolt, kes juhinduvad meetmelehe tulemus- ja väljundnäitajatest ning kehtestatud hindamiskorrast miniprojektidele.

Scroll to top